sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Kuinka hemmotella itseään

Bonjour, messieurs-dames. Lainaamani teksti on ennenkin täällä mainitsemastani viisaasta ja ihanasta kirjasta ”Positiivinen nainen”, jonka on kirjoittanut terapeutti Gael Lindenfield.

”Kehittäessämme itseämme emme ole kiinnostuneita syyttelystä ja kostosta. Meidän on vain kohdattava todellinen sisäinen tuskamme ja yritettävä tehdä jotakin positiivista sen helpottamiseksi. Meidän on opittava antamaan itsellemme sitä, mistä ehkä olemme jääneet osattomiksi, ja olipa sitten kysymys siitä, ettei tukahdutettujen tunteiden tuntemiseen ole aikaa eikä tilaa, tai siitä ettei meillä ole ollut tilaisuutta hankkia objektiivista tietoa, joka olisi auttanut näkemään kokemukset oikeissa mittasuhteissa, tai aivan yksinkertaisesti siitä, ettei kukaan lohduttanut meitä kun olimme onnettomia.

Siispä ehdotankin, että seuraavaksi hemmottelet itseäsi kunnolla. Jos olisin hyvä haltijattaresi, lennättäisin sinut todennäköisesti viikoksi johonkin rauhalliseen ja ylelliseen paikkaan hoitamaan terveyttä, mutta ehkä onkin sittenkin onni, ettei minulla ole taikasauvaa, koska minun mielikuvani taivaasta saattaa vastata sinun mielikuvaasi helvetistä! Tiedätkö muuten mitä tekisit, jos voisit hemmotella itseäsi viikon? Minun käsitykseni mukaan monet itseensä ja elämään kielteisesti suhtautuvat ihmiset eivät tiedä.

Myönteiset ihmiset osaavat hemmotella itseään. He osaavat piristää itseään ollessaan masentuneita tai lopen uupuneita ja palkita itseään onnistumisesta. Myös jotkut kielteiset ihmiset näyttävät pystyvän siihen, mutta heidän ”nautinnoillaan” on usein ikäviä seurauksia. Esimerkkejä:

- Kunnon kännin jälkeisenä päivänä on kuvottava ja masentunut olo.

- Suklaakakun ahmimisen jälkeen vatsa on pullollaan ja olo entistä raskaampi.

- Loma joka on ahdettu täyteen ohjelmaa, vie voimat ja rahat.

- Ilta ystävän seurassa joka kauhistelee kaikkea, ei piristä mieltä.

Kun siis aloitat seuraavan harjoituksen, pidä huoli siitä ettet pilaa mahdollisuuksiasi, vaan hemmottelet itseäsi kunnolla. Älä missään nimessä valitse naamioituja asioita, joihin sinulle on kehittynyt pakonomainen riippuvuus. Esimerkkejä: savuke nikotiiniriippuvuuteen, viskiä alkoholiriippuvuuteen, rauhallinen koti-ilta torikammosta kärsivälle, iltapäivä kaupungilla ostopakosta kärsivälle.Yleensä menetämme mahdollisuutemme saada osaksemme ansaitsemaamme ja kaipaamaamme hemmottelua siksi, että olemme liian riippuvaisia muista. Moni nainen odottaa tai toivoo miehen hemmottelevan häntä, että mies osaa pitää häntä hyvänä sopivalla hetkellä, on valmis kuuntelemaan, tuo suklaarasian tai järjestää yllätysmatkan Bahamasaarille. Älä moiti itseäsi liian ankarasti tästä tavasta, sillä satuprinssi-myytti on tunkeutunut jopa kaikkein itsenäisimpienkin naisten alitajuntaan. Riittää että huomaat mistä on kysymys ja korvaat tämän käyttäytymismallin hemmottelutavalla, joka on sinun hallinnassasi.

Harjoitus: Itsensä hemmottelu

Laadi luettelo asioista, joiden tiedät tai uskot piristävän mieltäsi ja joiden avulla pääset sovintoon itsesi ja maailman kanssa. (Esimerkit ovat minun eivätkä Gael Lindenfieldin)

- kävelylle lähteminen metsään tai puistoon

- kylpeminen/ saunominen

- manikyyri

- kasvohoito

- koti-ilta sarjoja tai elokuvia katsellen

- klassisen musiikin kuuntelu

- lempiartistin/ artistien kuuntelu (kunhan musiikki on rentouttavaa eikä jotain synkistelyä ja veristä ganstaräppiä murhaajakahelista, jolla onkin muija ja lapsia)

- muutamana iltana aikaisin sänkyyn hyvän kirjan kanssa

Laadi luettelo nautinnoista, joita jo suot itsellesi tai joita voisit suoda itsellesi palkkioksi siitä, että olet selviytynyt hyvin, tai rohkaisuksi kohdatessasi vastoinkäymisiä. Esimerkkejä:

- hyvä elokuva

- päivällinen ravintolassa

- päiväkahvi jossakin mieluisassa paikassa

- viikonloppumatka

Laadi ohjelma, jonka mukaan hoidat itseäsi neljän seuraavan viikon aikana vähintään puoli tuntia päivässä. Käytä tämä aika johonkin sellaisen, mistä nautit. Varaa – jos suinkin mahdollista – itsellesi yksi kokonainen vapaapäivä, jotta voisit hemmotella itseäsi koko päivän.

Jos menneisyys on aiheuttanut sinulle erittäin pahoja haavoja ja jos olet jäänyt paljosta paitsi, sinun on ehkä syytä harkita jatko-ohjelmaa, joka kestää kuukausia tai jopa vuosia. Joillekuille riittää tiettyjä alueita koskeva koskeva lyhykäinen hoito, mutta uskoakseni kaikki hyötyvät siitä että tekevät jotakin. Älä kuitenkaan ota epäonnistumisen riskiä siksi, että olet valinnut suorittaaksesi mahdottomia tehtäviä ja asettanut itsellesi epärealistisia tavoitteita.”

2 kommenttia:

  1. Pitäisi kyllä muistaa hemmotella itseään useammin! Leffojen katselu on viime aikoina vähän jäänyt. Usein huomaa katsovansa tuntitolkulla telkkarista kaikkea sellaista, mikä ei oikeasti kiinnosta kun sen ajan voisi ihan hyvin käyttää mielenkiintoisen leffan parissa.

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti. <3 Mulla on sama vika, joskin aikaa tule tuhlatuksi puhelin kädessä. (En tiedä itsekään miksi.) Silti oon saanut kasvonaamion, lukemisen ja kivat tv-sarjat pysyviksi hemmottelurituaaleikseni. Mutta kyllä mä näytän vielä turhalle puhelimen räpeltämiselle taivaanmerkit, koska hemmottelu on huomattavasti antoisampaa. :)

    VastaaPoista