maanantai 26. helmikuuta 2018

Lempielokuvani: Kummisetä-trilogia

Pääosissa: Marlon Brando, Al Pacino, Diane Keaton, James Caan, Robert Duval, Talia Shire, John Cazale, Abe Vigoda, Richard Bright, Lee Strasberg, Robert DeNiro, Michael V. Gazzo, Andy Garcia, Sofia Coppola, Frank D´Ambrosio, Eli Wallach, Donal Donnelly ja Vittorio Duse



 Vito Corleone

Kummisetä-elokuvatrilogia on Francis Ford Coppolan ohjaama vuosina 1972–1990 ilmestynyt elokuvasarja, joka voitti yhteensä yhdeksän Oscar-palkintoa. Se perustuu muitakin amerikan italiaisesta mafiasta kertovia romaaneja kirjoittaneen Mario Puzon romaaniin Kummisetä (The Godfather), joka ilmestyi alun perin vuonna 1969. Elokuvissa seurataan sisilialaista alkuperää olevan Corleonen mafiaperheen vaiheita 1900-luvun alusta 1990-luvulle ja perheen jäsenten keskinäisten suhteiden kehittymistä.

Marlon Brandon esittämä Don Corleone, alkuperäiseltä nimeltään Vito Andolini syntyi 7. joulukuuta 1891 Corleonen kaupungissa, Sisiliassa. Vuonna 1901 sisilialainen mafia murhasi hänen isänsä kostoksi siitä, että isä oli murhannut julkisesti mafiapomon. Pojan henkeä ei luvattu säästää äidin anomuksista huolimatta. Äiti lähetti pojan pakoon Yhdysvaltoihin, missä englantia osaamaton poika ei pystynyt kertomaan viranomaisille nimeään ja kaulalapusta huolimatta Corleonea luultiin hänen sukunimekseen.

Vito asui suhteellisen onnellisesti New Yorkissa oliiviöljyä maahantuovan sukulaisperheen Abbandandojen luona ja työskenteli heillä kauppa-apulaisena. Hän meni naimisiin Carmella-nimisen italialaistaustaisen naisen kanssa. Nuori pari sai perheenlisäystä – kolme poikaa ja yhden tyttären. Elämä sujui ihan menettelevästi, kunnes italialaisyhteisön ahne rikollistaustainen pomo Don Fanucci järjesti sukulaispojalleen töitä Abbandandojen kaupasta ja Vito Corleone jäi työttömäksi. Ennen pitkää Vito ystävineen riitautui Fanuccin kanssa, ja näki ainoaksi vaihtoehdoksi tämän murhaamisen. Hän onnistui murhaamaan Don Fanuccin eikä jäänyt siitä kiinni, jolloin häntä alettiin arvostaa omassa yhteisössään.

Hänen osoittautuessaan vähäosaisten ihmisten auttajaksi sekä pystyväksi liikemieheksi hän eteni hiljalleen koko yhteisön kummisedäksi, Doniksi. Hänen neuvonantajakseen (consigliere) nousi Genco Abbandando sekä kahdeksi ryhmänjohtajaksi (caporegime) Salvatore Tessio ja Pete Clemenza, jotka olivat olleet Viton parhaat ystävät nuoruudesta alkaen. Perhe hallitsi paikallista prostituutiota, alkoholin salakauppaa ja uhkapelitoimintaa, joiden kaikkien toiminnassa pysymisen edellytyksenä oli viranomaisten ja poliitikkojen tuki lahjuksien kautta.

Viton ja Carmellan esikoisen Santianon eli tuttavallisemmin Sonnyn oli tarkoitus olla isänsä seuraaja, olihan hän kouluttautunut pikkupojasta johtamaan Corleonen perhettä. Sonny kuitenkin murhataan. Toisiksi vanhin poika Frederico ”Fredo” Corleone on luonteeltaan liian herkkä doniksi eikä hän ole lainkaan kattokruunun kirkkain kynttilä. Lopulta hänelle järjestyy homma Corleonen perheen aloittaessa liiketoiminnan hotelli- ja viihdealalla Las Vegasissa, mutta Fredo-reppanan kyvyt eivät riitä näiden bisnestenkään pyörittämiseen. Nuorimmasta pojasta Michaelista tulee seuraava Don, vaikkei hän alunperin olisi halunnut olla mukana perheensä rikollisissa bisneksissä. Hän johtaakin perhettä Kummisetä I:n lopusta lähtien trilogian viimeisen osan loppupuolelle, kunnes hänen veljenpojastaan Vincent Mancinista tulee hänen seuraajansa.


Michale Corleone


Vincent Corleone

Olen lukenut kolme Mario Puzon kirjaa- Viimeisen Donin, Omertán – vaikenemisen lain ja Kummisedän. Kaikki hänen kirjansa ovat aika hyviä, mutta setä Puzo ei taitanut lopetuksia, sillä hän lopetti nuo kaikki kuin akoille suunnatun romanttisen romaanin, joka ei sovi rikollisten armottomaan rahan ja vallan maailmaan saati genreen! Kirjana Kummisetä on vähän huonompi kuin kaksi muuta, koska siitä löytyy turhaa sisältöä, jolla ei ole mitään sijaa Corleonen perheen elämässä. Sonnyn rakastajattaren Lucy Mancinin gynekologisen ongelman ja sen korjausleikkauksesta kirjoittamisen olisi oikeasti voinut jättää pois. Kaiken kaikkiaan elokuvatrilogia päihittää kirjan senkin osalta, että kaikki elokuvat loppuvat vaikuttavammin ja paremmin.

Kummisetä-trilogiassa ei ensimmäisellä katselukerralla osaa etukäteen arvata, mitä tapahtuu seuraavaksi. Alamaailma on raaka ja armoton. Koskaan ei voi tietää kuka puukottaa selkään. Edes perheenjäseniin ei voi luottaa.

Hyvin yllättävien juonenkäänteiden ohella elokuvat ovat niin hyviä muun muassa siksi, että päästään näkemään miten suuresti Constanzia ”Connie” Corleone-Rizzi ja Vincen Mancini kasvavat ihmisinä. Connie on ensimmäisen elokuvan alusta toisen elokuvan loppupuolelle hyvin mitäänsanomaton ja heikko hahmo. Kolmannessa osassa hänestä on tullut vahva nainen, joka ottaa hienosti ohjat käsiinsä tarvittaessa. Impulsiivinen Vincent ei oikein osoita kolmannen osan alussa että hänestä on on ylenemään mafiahierarkiassa korkeammalle. Michael-sedän rinnalla hän oppii vähitellen, miten bisneksiä pyöritetään hyvin. Lopulta hän osoittaa että hänessä on ainesta uudeksi doniksi. Se tekee minun aika syvän vaikutuksen jokaisella katselukerralla. Suurin osa naishahmoista jää mitäänsanomattomuuksiksi, mutta pidän sitä ihan harkittuna ratkaisuna. Kummisedissä ei ole mitään harkitsemattomia ratkaisuja. Jokainen elokuva on ansainnut viisi tähteä.


 Connie Corleone

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti