Kuusenkerkkäsiirappi
1,5 litraa kuusenkerkkiä
1 kilo sokeria
1,5 teelusikallinen kanelia
1 ruokalusikallinen vaniljasokeria
2 litra vettä
Kerää kuusenkerkät toukokuussa tai
kesäkuun alussa – hyttysmyrkyin ja pitkin housuin varustautuneena.
Minä reppana tässä tuskailen hyttysenpuremia säärissäni. Offin
viilentävää hoitogeeliä on levitetty puremakohtiin ja vieläkin
kutisee, niin etten enää unohda laittaa housuja metsään.
Huuhtele kerkät hyvin, siirrä
kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia.
Nosta lopuksi kerkät pois ja purista niistä loputkin mehut
kattilaan siivilän läpi.
Lisää noin 1,5 litraan
kuusenkerkkälientä sokeri, kaneli ja vaniljasokeri ja keitä vielä 1-2
tuntia, kunnes keitos muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi.
Purkita.
Sokeri, vaniljasokeri ja kaneli on lisätty ja vaaleanvihreä liemi on muuttunut vaaleanruskeaksi.
Olin kyltymättömän hyttysarmeijan
uhrina ja keittokomeron ja hellan välissä kokeilemassa saisinko
aikaiseksi hyväksi yskänlääkkeeksi käyvää ja
jälkiruokakastiketta. Jotkut pitävät siitä myös monien
pääruokien makeana mausteena, esimerkiksi juuresten tai vaikkapa
grillipihvien kanssa. Meikäläinen roiskuttaa jatkossakin pihvinsä
vihannesten kera. :D
Netistä löytyi kaksi muutakin
kuusenkerkkäreseptiä. Itse en ole kokeillut, mutta jaetaanpa nekin,
jos joku on innostunut useammasta käyttötarkoituksesta. :)
Valmista tulikin!
***
Kuusenkerkkätee
3-5 teelusikallinen kuusenkerkkiä
1-2 teelusikallinen hunajaa
(1 tilkka maitoa)
n. 2 desilitraa vettä
”P.S. Jos tahdot teestäsi hieman erilaisemman makuista, käytä hunajan sijasta kuusenkerkkäsiirappia”, neuvoo reseptin kirjoittaja.
***
Kuusenkerkkäkääretorttu
4 vapaan kananmunaa
150 gramma sokeria
50 grammaa vehnäjauhoja
75 grammaa perunajauhoja
Täyte:
0,5 desilitraa hilloa
3 ruokalusikallista kuusenkerkkiä
250 grammaa maitorahkaa
1 litra kermavaahtoa, joka saadaan 2
desilitrasta vispikermaa?
2-3 ruokalusikkalista
kuusenkerkkäsiirappia
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi
vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos
taikinaan, sekoita varovasti nostellen esimerkiksi nuolijaa apuna
käyttäen, jottei vaahto lässähdä. Levitä taikina tasaisesti
leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200) asteessa 6
minuuttia, kunnes paistos on saanut väriä. Kumoa valmis torttupohja
sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä hetki.
Levitä hillo tasaisesti pohjan päälle.
Vatkaa kerma ja lisää joukkoon maitorahka. Hienonna kuusenkerkät
pieneksi silpuksi ja lisää kermatäytteeseen. Lisää
kuusenkerkkäsiirappi ja hieman sokeria. (Jospa
kuusenkerkkäsiirapista lohkeaisi tarpeeksi makeutta sokerittakin,
ohjeen laatinut sokerihiiri?) Tarkista maku, ennen kun levität
täytteen tortun päälle lastaa apuna käyttäen. Jätä reunoista
muutama sentti vajaaksi, jotta täyte ei pursuisi täysin yli
rullausvaiheessa. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna
käyttäen, jättäen sauman valmiin rullan alle. Laita torttu
hetkeksi kylmään tekeytymään, niin kuusenkerkkien aromi tulee
paremmin esiin.
Noita kuusenkerkkäreseptejä täytyy kokeilla. Ovat varmasti hyviä ja terveellisiä.
VastaaPoistaTodentotta ovat! :) Siirappi on musta ihanampaa kuin mikään hillo. Sitä kun vähän letulle lusikoi, tyydyttää makeanhimonsa.
Poista