sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkäsiirappi sekä pari bonusreseptiä kuusenkerkistä


Kuusenkerkkäsiirappi

1,5 litraa kuusenkerkkiä
1 kilo sokeria
1,5 teelusikallinen kanelia
1 ruokalusikallinen vaniljasokeria
2 litra vettä

Kerää kuusenkerkät toukokuussa tai kesäkuun alussa – hyttysmyrkyin ja pitkin housuin varustautuneena. Minä reppana tässä tuskailen hyttysenpuremia säärissäni. Offin viilentävää hoitogeeliä on levitetty puremakohtiin ja vieläkin kutisee, niin etten enää unohda laittaa housuja metsään.


Huuhtele kerkät hyvin, siirrä kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Nosta lopuksi kerkät pois ja purista niistä loputkin mehut kattilaan siivilän läpi.

Lisää noin 1,5 litraan kuusenkerkkälientä sokeri, kaneli ja vaniljasokeri ja keitä vielä 1-2 tuntia, kunnes keitos muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi. Purkita.

Sokeri, vaniljasokeri ja kaneli on lisätty ja vaaleanvihreä liemi on muuttunut vaaleanruskeaksi.

Olin kyltymättömän hyttysarmeijan uhrina ja keittokomeron ja hellan välissä kokeilemassa saisinko aikaiseksi hyväksi yskänlääkkeeksi käyvää ja jälkiruokakastiketta. Jotkut pitävät siitä myös monien pääruokien makeana mausteena, esimerkiksi juuresten tai vaikkapa grillipihvien kanssa. Meikäläinen roiskuttaa jatkossakin pihvinsä vihannesten kera. :D

Netistä löytyi kaksi muutakin kuusenkerkkäreseptiä. Itse en ole kokeillut, mutta jaetaanpa nekin, jos joku on innostunut useammasta käyttötarkoituksesta. :) 

 Valmista tulikin!



*** 


Kuusenkerkkätee

3-5 teelusikallinen kuusenkerkkiä
1-2 teelusikallinen hunajaa
(1 tilkka maitoa)
n. 2 desilitraa vettä

Hauduta kuusenkerkkiä 3-5 minuuttia noin 2 desilitrassa keitettyä vettä. Teen väri on hyvin hailakkaa, mutta kerkän maku maistuu. Lisää hunaja. Sekoita ja kaada tilkka maitoa viilennykseksi, jos maito on sinusta kuuluvinaan teehen. Minusta maito kuuluu juoda sillään tai lorauttaa kahviin ja sokerittomaan kaakaoon. :D
”P.S. Jos tahdot teestäsi hieman erilaisemman makuista, käytä hunajan sijasta kuusenkerkkäsiirappia”, neuvoo reseptin kirjoittaja.


***

 
Kuusenkerkkäkääretorttu

4 vapaan kananmunaa
150 gramma sokeria
50 grammaa vehnäjauhoja
75 grammaa perunajauhoja

Täyte:
0,5 desilitraa hilloa
3 ruokalusikallista kuusenkerkkiä
250 grammaa maitorahkaa
1 litra kermavaahtoa, joka saadaan 2 desilitrasta vispikermaa?
2-3 ruokalusikkalista kuusenkerkkäsiirappia

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos taikinaan, sekoita varovasti nostellen esimerkiksi nuolijaa apuna käyttäen, jottei vaahto lässähdä. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200) asteessa 6 minuuttia, kunnes paistos on saanut väriä. Kumoa valmis torttupohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä hetki.

Levitä hillo tasaisesti pohjan päälle. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon maitorahka. Hienonna kuusenkerkät pieneksi silpuksi ja lisää kermatäytteeseen. Lisää kuusenkerkkäsiirappi ja hieman sokeria. (Jospa kuusenkerkkäsiirapista lohkeaisi tarpeeksi makeutta sokerittakin, ohjeen laatinut sokerihiiri?) Tarkista maku, ennen kun levität täytteen tortun päälle lastaa apuna käyttäen. Jätä reunoista muutama sentti vajaaksi, jotta täyte ei pursuisi täysin yli rullausvaiheessa. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen, jättäen sauman valmiin rullan alle. Laita torttu hetkeksi kylmään tekeytymään, niin kuusenkerkkien aromi tulee paremmin esiin.

2 kommenttia:

  1. Noita kuusenkerkkäreseptejä täytyy kokeilla. Ovat varmasti hyviä ja terveellisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todentotta ovat! :) Siirappi on musta ihanampaa kuin mikään hillo. Sitä kun vähän letulle lusikoi, tyydyttää makeanhimonsa.

      Poista