maanantai 25. tammikuuta 2021

Inspiroivia naisia

 

Englannin kuningatar Elisabet I (englanniksi Elizabeth)

 


Muun muassa Glorianana, hyvänä kuningatar Bessinä tunnettu Elisabet I on Henrik VIII:n ja tämän toisen vaimon (mestautetun) Anna Boleynin tytär. Häntä kutsutaan myös Neitsytkuningattareksi. Se ei ole varmaa oliko hän todellisuudessa neitsyt, sillä sanotaan että hänellä oli useita rakastajia. Joka tapauksessa hän pysyi ainakin lapsettomana ja naimattomana. Siksi Maria Stuartin pojasta Jaakosta tuli hänen seuraajansa.

Elisabet oli sukupolvensa parhaiten koulutettuja naisia, joka osasi vähintään viittä kieltä – äidinkieltään englantia, italiaa, espanjaa, hollantia ja ranskaa. Hän oli muutenkin kiehtova ja ihailtava persoonallisuus jo sen puolesta että hän kulki omana aikanaan, eli silloin jäykästi tärkättyjen myllynkivikaulusten aikaan, omia polkujaan tinkimättä kuitenkaan naisellisuudesta. (Arvellaan että hänen garderobinsa käsitti ainakin 3000 leninkiä.) Tämä oikein korostuu yhden neliosaisen dokumenttisarjan tavasta kertoa hänen vaikuttava elämäntarinansa. ”Hän oli vastustanut painetta avioitua.” ”Hän oli pärjännyt yksin.” ”Hänet maalattiin kerta toisensa jälkeen. Aina häikäisevänä ja voitokkoona.” ”Henrik VIII oli virvoittanut Englannin. Elisabetista oli tullut sen ruumiillistuma.”


Lauren Bacall

 


 
 

Toinen toistaan kauniimmat näyttelijättäret ihastuttivat valkokankaalla Hollywoodin kultakaudella viimeisen päälle laitettuina huokumassa ulkoista naisellisuutta. Lauren Bacall ei ollut heistä se kaikkein kaunein, vaan kenties Kleopatraa näytellyt Elizabeth Taylor ja Gildaa näytellyt Rita Hayworth. Sitä vastoin Lauren Bacallin ulkonäkö vastaa enemmän omia ihanteitani – pitkä ja hoikka vartalo, laadukkaat androgyynit kasvonpiirteet ja pistävä katse, jossa on totisesti luonnetta. Rakastan hänen ikonista femme fatalen ääntään, hänen monipuolisuuttaan ja sitä että hänet nähdään valkokankaalla vahvojen naisten roolissa!


Cate Blanchett

 


 

Muistaakseni Sormuksen ritarit oli ensimmäinen elokuva, jossa törmäsin Cate Blanchettiin. Unohdin koko naisen, sillä minusta näyttelijättären suurin valtti oli silloin mieleen jäävä kauneus, kunnes telkkarista tuli vuonna 1998 filmattu Elizabeth, joka kertoo Elisabet ensimmäisen hallinnon alkuvaiheista. Cate oli juuri sellainen, jollaiseksi kuvittelin nuoren kuningattaren ja huomasin että siinä on nainen, joka on saanut osakseen mainetta ja kunniaa näyttelijänlahjojensa ansiosta ja aloin arvostaa ihan uudella tavalla naista, joka pystyi olemaan nuorena Elisabetina sekä herkkä ja rakastunut neito sekä omaan voimaansa pysyvästi noussut kuningatar. Cate loistaa jokaisessa roolissa, missä olen nähnyt hänet. Elisabet I:n roolin lisäksi hänen parhaimmat suorituksensa nähdään Carolina samannimisessä elokuvassa ja Katherine Hepburnina Aviatorissa. Noiden elokuvien ultranaisellinen stailaus tuo upeasti näyttelijättären ulkoiset parhaat puolet esiin.


Agatha Christie

 Englantilainen Agatha Christie on yksi suosikkikirjailijoistani. Hänen Miss Marple- ja Poirot-dekkareitaan ei voi olla rakastamatta, sillä hänen kirjoitustyylinsä on koukuttava, hahmot hienosti luotuja persoonia ja murhaajien henkilöllisyyttä on kerta kaikkiaan mahdotonta arvata ennen kuin superterävät neiti Marple ja monsieur Poirot paljastavat murhamysteerin ratkaisun. Pidän melkein yhtä paljon hänen kirjojensa elokuvaversioistakin. Parasta melkeinpä mitä telkkarista voi katsoa ilmaiseksi, kiitos hyvien näyttelijöiden.

Agatha Christie on ansainnut kuuluisuutensa.


Alessia Lugoboni

 


 

Tämä daami on entinen ammattiballerina. Hänellä on Lazy Dancer Tips -niminen Youtubekanava, josta löytyy myös sovellusversio laajemmalla treenitarjonnalla. Youtubekanava pitää sisällään klassista balettia ja balettifitnesstä, baletti-inspiroituneita treenejä ja venytyksiä, jotka sopivat hyvin aloittelijalle. Toki on suotavaa että käynyt ainakin muutamalla balettitunnilla elämänsä aikana ennen kuin kokeilee treenata Alessian kanssa.

Alessian kanavan löytäminen oli minulle hyvinvointini kannalta todellinen onnenpotku, sillä treenaan mieluiten kotoa käsin yksin. Olen nyt kuntoillut Alessian kanssa tai hänen treenivideoiltaan poimittujen liikkeiden kanssa puolitoista vuotta. Se näkyy notkeuden, voiman ja kehittymisen puolesta ja siinä että olen entistäkin jäntevämpi ja tunnen kasvaneeni aikuisiällä vielä lisää. :D Pidän Alessiasta. Niin hauska ja energinen nainen, josta löytyy sopivasti orjapiiskuria pistämään minuun liikettä.


J.K. Rowling

 


 


Harry Potter -kirjoilla on aina erityinen paikkansa sydämessäni, tutustuttihan Harry Potter ja liekehtivä pikari ensinnäkin minut fantasiakirjallisuuteen ja toiseksi siksi että velhomaailma on niin pakko päästä -paikka. J.K.Rowling suoritus kuvata tavattoman kiinnostavasti velhomaailman arkea on omaa luokkaansa ja hän osaa koukuttaa lukijan. Muistan miten malttamattomana odotin teininä uusimman suomennuksen ilmestymistä teininä, sillä englannintaitoni oli tuolloin liian heikko alkuperäisversion lukemiseen (nyt onnistuisi ihan hyvin). Rowlingin elämäntarinasta tekee erityisen inspiroivan se että hän nousi ryysyistä rikkauksiin velhopojan tarinan alun hankaluuksien jälkeen.

Rikastuminen on melkein aina ollut yksi suurimmista unelmistani. Jotkut upporikkaat voivat olla pahoja ihmisiä, mutta raha itsessään on täysin neutraali asia, jolla on helpompi tehdä kaikkea kivaa.2 kommenttia:

 1. Elisabet I on minunkin silmissäni kiehtova nainen - joskin olen ehkä kiinnostuneempi Henrik VIII:n aikakaudesta ja ruusujen sodasta. Anna Boleyn tarina on vetänyt minua puoleensa aivan pienestä lapsesta asti. Jollain tapaa tuntuu oikealta, että hänen tyttärensä Elisabet päätyi lopulta hallitsijaksi. Se on myös hieman ironista ottaen huomioon, kuinka suuri päähänpinttymä pojan saaminen oli Henrikille. Moni aikalainen ei varmasti olisi arvannut, että yksi kuningaskunnan mahtavimmista hallitsijoista tulisi olemaan kuningatar.

  Cate Blanchett on kyllä erinomainen näyttelijä. Ulkoisesti hän ei edusta naistyyppiäni ja olen aina hieman ihmetellyt sitä, kuinka ihmiset hehkuttavat hänen ulkonäköään. Blanchettia arvostan kuitenkin näyttelijänä ja hänellä on hyvin voimakas olemus, joka voi olla jopa kiinnostavampaa kuin perinteinen kauneus.

  Ja sitten Rowling - Harry Potterin maailma on uskomaton ja kenties vielä uskomattomammaksi sen tekee se, että olen kasvanut kyseisten kirjojen ja niiden hahmojen kanssa. Ne ovat erottamaton osa lapsuuttani ja nuoruuttani, ja olen Rowlingille ikuisesti kiitollinen siitä, että hän kirjoitti kirjat. Monet entiset fanit ovat kääntäneet selkänsä Rowlingille hänen somekommenttejensa vuoksi, ja se on mielestäni kurjaa sekä aivan turhaa herkkänahkaisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä ja ihanasta kommentista. <3

   Anna Boleyn on minun henkilökohtainen suosikkini Henrik VIII:n kuningattarista, vaikkei vedäkään tyttärelleen vertoja inspiroivuudessa. Olisin ehkä halunnut olla kärpäsenä sinä hetkenä, jolloin Henrik VIII saa näyn tulevaisuudesta, jossa juuri Anna Boleynin ja hänen tyttärensä osoittaa kyvykkyytensä hallitsijana. En osaa edes kuvitella kuninkaan ilmettä sillä hetkellä.

   Minäkin olen kiitollinen Rowlingille Pottereiden kirjoittamista. Itse taas näistä entisistä faneista poiketen suhtaudun kirjailijaan entistä positiivisemmin, sillä yllätyin siitä että hän uskalsi tuoda järkevän näkemyksensä esille, vaikka osasi varmasti arvata saavansa paskaa niskaansa. Hohhoijjaa kaikkea hullutusta ei kuulu sentään katsella hiiren hiljaa sormien lävitse. :D

   Poista