sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Aamupalaideoita

Hyvää päivää kaikille.

Joka tuutista toitotetaan aamiaisen olevan päivän tärkein ateria. Eivätköhän kaikki neljä tai viisi syöntikertaa ole yhtä tärkeitä, jolloin verensokeri pysyy kaiken aikaa tasaisena? Päivittäisen aamiaisen syömisestä on joka tapauksessa paljon hyötyä, joten on tärkeää syödä vaikka työpaikalla aamupala, mikäli ei tee heti mieli syödä mitään. Elimistö on yön ajan lepotilassa, niinpä elimistö tarvitsee heti aamusta elimistö ravintoa. Aamupala lopettaa yöpaaston ja täyttää energiavarastot, jolloin päivä lähtee mukavasti käyntiin – mutta vain siinä tapauksessa että olette aamuvirkkuja. :D

Syön aamupalan ihan aina hyvällä ruokavaliolla, sillä herättyäni nälkä muistuttaa olemassaolostaan. Yleensä aamiaiseni koostuu oliiviöljyssä paistetusta kananmunasta, kahdesta oikealla voilla(!) voidellusta kauraleivästä, kulhollisesta puolukoita, vedestä ja mustana juodusta murukahvista stevialla makeutettuna. En edes muista kuinka kauan olen syönyt samanlaisen aamiaisen. Kauan kauan, sillä se on osoittautunut minun tapauksessani riittävän ravitsevaksi. Toisinaan mieleni tekee vähän erilaista aamupalaa niin kuin kaikkien. Valmistan silloin joko avokadoleipiä, munavoita tai puristan itse appelsiinimehua sitruspuristimella.


Munavoi:

* ulkokanalan munia syöjien mukaan
* maustamiseen merisuolaa, valkosipulijauhetta ja basilikaa – miksei myös mustapippuria tai tuoretta ruohosipulia
* 20 grammaa luomuvoita per kananmuna
*2 palaa mieleistä leipää per nuppi
*persiljaa koristeeksi




Keitä kananmunat vedessä korkeintaan 10 minuuttia, mieluiten 8 minuuttia. (Keittoaika on järkevintä laskea siitä hetkestä, kun keitinvesi alkaa poreilla pulputtaa kattilassa.) Jäähdytä hetki, kunnes kuori kuivuu ja laske päälle kylmää vettä ja jäähdytä munia vähän.

Silppua kananmuna/ munat haarukalla tai munanleikkurilla hienoksi. Lisää sekaan mausteet ja pehmeää voita, kunnes koostumus tuntuu sinusta sopivalta ja sekoita. Paahda leivät, levitä niille munavoita ja koristele halutessasi persiljalla.


Herkulliset avokadoleivät:




* syöntikypsä avokado
* lusikan kärjellinen hienoa merisuolaa
* lusikan kärjellinen mustapippuria
* teelusikallinen neitsytoliiviöljyä
* luomuvoita
* Vaasan 100 % kaurapaloja

Halkaise avokado, kaavi hedelmäliha kulhoon ja survo se hienoksi tasaiseksi massaksi haarukalla. Lorauta sekaan teelusikallinen neitsytoliiviöljyä ja mausta merisuolalla ja mustapippurilla. Paahda kaurapalat rapeiksi ja voitele ne ohuesti voilla ennen avokadotahnan levittämistä. Olen kokeillut avokadoleipiä ilman esivoitelua, mutta minusta ne ovat parempia kun leivät on ensin voideltu.


Appelsiinimehu:




Itse puristettu appelsiinimehu päihittää mennen tullen ruokakaupan oranssin liemen makunsa puolesta ja on terveellisempääkin. Appelsiinimehun puristamisen takia aamutoimiin ei tarvitse varata ylimääräistä aikaa, puristaahan sen käden käänteessä. Sitruspuristimetkin ovat niin halpoja, ettei kellään pitäisi olla mitään syytä hankkia kotiin valmisversiota. Kaikenlisäksi pieni sitruspuristin mahtuu hyvin käsilaukkuun, joten sen voi ottaa töihinkin mukaan. ;)


Perusaamiaiseeni kuuluvat marjat:




Tuoreet mustikat ovat ihan menetteleviä, pensasmustikat suorastaan hyviä. Pakastemustikoita en kuitenkaan voi sietää missään muualla kuin mustikkapiirakassa. Pakasteisiin on kuitenkin turvauduttava suurimman osan vuodesta. Puolukka ei ole mustikasta poiketen oikein minkään makuista tuoreena, mutta kotimaisena pakasteversiona se taas on maistuva ja vatsaystävällinen kuidunlähde, edullinenkin vielä. Jolleivät kotimaiset vadelmat olisi niin hintavia en söisi mitään muuta niiden sesonkina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti