sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

1700-luvulle sijoittuva minisarja Gustav III:s äktenskap


Pääosissa:

Jonas Karlsson
Iben Hjejle
Stefan Gödicke
Harald Lönnbro
Evabritt Strandberg
Rebecka Englund
Magnus Roosmann
Tomas Bolme
Hans Wigren
Brasse Brännström
Malin Lundgren
Sanna Mari Patjas
Björn Wahlberg


Ruotsin vallanhimoiset säädyt eivät tietenkään katselleet hyvällä sitä, että kuningas Kustaa III muistutti paljon äitiään leskikuningatar Loviisa Ulrikaa. Vuosikausia säädyt olivat miettineet tapoja tulla äidin ja pojan väliin, ja lopulta ne olivatkin keksineet mielestään parhaimman keinon. Ne olivat uskotelleet kruununprinssille, että Ruotsin etu edellytti muka hyviä välejä Tanskan kanssa. Pelkät lupaukset eivät mitenkään riittäisi, vaan Kustaan oli todistettava ystävälliset suhteensa Tanskaa avioitumalla maan prinsessan Sofia Magdaleenan kanssa.

Leskikuningatar piti sitä säätyjen kostona. Tiesiväthän säädyt hyvin, kuinka paljon hän oli aina vihannut tanskalaisia ja inhonnut Tanskan hovia. Säädyille ei riittänyt vielä se että ne olivat kerran onnistuneet nöyryyttämään kuningatartaan mestauttamalla salaliittoon osallistuneet henkilöt, jolloin kuninkaanvaltaa oli karsittu vähäisemmäksi kuin mitä se oli ollut aiemmin. Kaiken huipuksi niiden oli vielä kerskailtava vallallaan painostamalla kruununprinssi sellaiseen avioliittoon, jonka ne tiesivät – tai ainakin arvasivat loukkaavan erityisesti Loviisa Ulrikaa. Valtaneuvokset olivat vedonneet ovelasti Kustaan isänmaallisuuteen, ajattelemaan Ruotsia ja sen etua.


 Ruotsin kuningasperhe

 hovielämää

Oikein kukaan ei voinut uskoa tästä avioliitosta koituvan mitään hyvää, sillä Kustaa ja Sofia Magdalena olivat niin erilaiset. Kustaan onni ei tietenkään merkinnyt mitään valtaneuvoksille. Niille kun oli olennaisinta saada kruununprinssi pysyvästi pysyvästi äitinsä vaikutuspiirin ulkopuolelle. Kuitenkaan valtaneuvokset eivät onnistuneetkaan täysin. Virallisesti Sofia Magdaleena oli toki Kustaan vaimo, mutta toistaiseksi hallitsija oli noudattanut äitinsä toivomusta eikä avioliittoa ollut pantu täyteen. Tuskin Kustaan oli vaikea täyttää äitinsä pyyntöä, sillä tanskalainen kuningatar ei oikein ollut omiaan herättämään kiinnostusta ainakaan sellaisessa miehessä kuin Kustaan. Säkenöivän älykäs, viehättävä ja nokkela nainen olisi saattanut hyvinkin vastata Kuninkaan makua, mutta Sofia Magdaleena ei missään nimessä ollut vähimmässäkään määrin sellainen daami.

Tavallaan oli kyllä parempi, että kuningattarena mitäänsanomaton tanskatar kuin että hallitsija rakastaisi vaimoaan. Nyt leskikuningatar ainakin oli tärkein nainen poikansa elämässä, niin kuin kuuluukin. Kukapa voisi ymmärtää poikansa luonnetta, vallanhimoisia ja suurta kiinnostusta yhtä hyvin kuin oma äiti.

Sofia Magdaleenan ja Kustaan avioliiton alkuvuodet sujuivat hyvin. Ei tietenkään yhtä hyvin kuin, jos Loviisa Ulriika olisi saanut naittaa poikansa sisarentyttärelleen suunnitelmiensa mukaisesti. Ilman muuta sisarentytär olisi miniänä kunnioittanut tätiään ja huomioinut aina hänen toiveensa. Saksalainen prinsessa ei kuitenkaan kelvannut säätyjen mielestä kruununprinssin vaimoksi, siispä Kustaa oli myöntynyt painostuksen edessä avioitumaan sen sijaan tanskalaisen prinsessan kanssa.

Taistelu säätyjen ja leskikuningattaren säätyjen välillä ei ollut vielä lähimainkaan lopussa. Loviisa Ulriika vain esitti luopuneensa taistelusta. Kun Kustaa oli pian kuninkaaksi tulonsa jälkeen pakottanut vallankaappauksen avulla säädyt tanssimaan pillinsä mukaan, Loviisa Ulriika oli ollut onnensa kukkuloilla. Viimeinkin hän oli uskonut saavansa nauttia vallasta, jonka säätyjen röyhkimykset olivat kerran vohkineet. Hän oli siinä luulossa että olisi tiukasti vallankahvassa johtamassa Ruotsia yhdessä poikansa kanssa. Mutta hän sai pettyä karvaasti huomattuaan, ettei ollutkaan valtakunnan ensimmäinen nainen, jolta hallitsija olisi rakastavasti rynnännyt kysymään yhtenään neuvoja hallitsemiseen – jolloin leskikuningatar olisi itseasiassa ollut valtakunnan todellinen hallitsija. Nuori kuningas olikin päättänyt pitää vallan, jonka oli itse hankkinut vallankumouksen avulla. Hänen Majesteetillaan ei ollut pienintäkään aikomusta jakaa valtaa äitinsä kanssa, olihan hän vahvatahtoinen nuori mies.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti