maanantai 28. toukokuuta 2018

Elokuva-arvostelu: Tähtien sota Episodit I - III

Olen bloggaillut kyllä elokuvista aiemminkin, mutta tämä on kuitenkin ihan ensimmäinen laatimani elokuva-arvostelu. Ensimmäinen elokuva-arvosteluni käsittelee Star Warsin Esiosatrilogiaa kokonaisuudessaan. Tähtien sodan Esiosatrilogia alkaa Pimeästä uhasta/ The Phamtom Menacesta, kolmekymmentäkaksi vuotta ennen alkuperäistä trilogiaa, jossa seikkailevat muun muassa Han Solo, prinsessa Leia, Luke Skywalker ja Chewbacca. Esiosatrilogian aikana galaksin hallintomuotona oli vielä Tasavalta Tyrannikeisarin johtaman Imperiumin sijasta, ja jedejä oli enimmillään peräti tuhansia.

Rooleissa muun muassa:

Liam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid
Ahmed Best
Kenny Baker
Anthony Daniels
Kenny Baker
Pernilla August
Frank Oz
Hayden Christensen
Christopher Lee
Temuera Morrison
Jimmy Smits

Trilogian juoni tiivistetysti

Kauppaliitto saartaessa pienen Naboon planeetan protestina Ulkoreunan planeettojen kauppaverojen takia, Galaktinen tasavalta lähettää kaksi jediritaria, Qui-Gon Jinnin ja tämän oppipojan Obi-Wan Kenobin, neuvottelemaan liiton kanssa. Kauppaliittoa talutusnuorassaan pitävä salaperäinen sithilordi Darth Sidious, käskee varakuningas Nute Gunrayta tappamaan jedit ja valtaamaan Naboon taisteludroideilla. Jedit onnistuvat tästä huolimatta pakenemaan Naboohon, missä he tapaavat gunganin nimeltä Jar Jar Binks, joka vie heidät gunganien vedenalaiseen kaupunkiin. He yrittävät saada gunganien johtajan, Boss Nassin, varoittamaan Naboon ihmisiä Kauppaliiton hyökkäyksestä. Tämä kieltäytyy, mutta antaa heille gunganien sukellusveneen, jolla he matkustavat Theediin, Naboon pääkaupunkiin.

Jedit pelastavat Naboon vasta 14-vuotiaan hallitsijan, kuningatar Amidalan, ja yrittävät päästä kuninkaallisella avaruusaluksella saartolaivueen ohi. He onnistuvat siinä astromekaniikkodroidi R2-D2:n avulla, mutta aluksen hyperajomoottori kuitenkin tuhoutuu ja he laskeutuvat läheiselle aavikkoplaneetta Tatooinelle korjatakseen sen. Qui-Gon Jinn, Jar Jar Binks, R2-D2 ja sekä Amidalan palvelustyttö Padmé lähtevät etsimään uutta hyperajomoottoria läheisestä Mos Espan avaruussatamasta. He löytävät sopivan moottorin toydralaiskauppias Watton romukaupasta, jossa he tapaavat myös 9-vuotiaan orjapojan nimeltä Anakin Skywalker. Anakin on taitava rakettirekiajaja ja insinööri, joka on rakentanut omin käsin protokolladroidi C-3PO:n. Qui-Gon aistii Anakinissa myös vahvan yhteyden Voimaan, uskoen tämän olevan muinaisessa jediennustuksessa mainittu ”Valittu”, joka toisi tasapainon Voimaan. Qui-Gon ja Watto lyövät vetoa seuraavana päivänä pidettävästä rakettirekikisasta. Anakin voittaa, jolloin Qui-Gon saa Watton hyperajomoottorin ja Anakin vapautuu orjuudesta. Anakin lähtee joukon mukaan oppiakseen jediksi, mutta joutuu jättämään äitinsä Shmin taakseen. Anakin lupaa äidillensä tulevansa vielä vapauttamaan tämän. Matkalla alukselle, Qui-Gon kohtaa Darth Maulin, Darth Sidiouksen sithioppilaan, joka oli lähetetty etsimään Amidalaa.

Jedit saattavat Amidalan Tasavallan pääplaneetalle Coruscantiin, jotta tämä voisi kertoa Naboon valtauksesta ylikansleri Finis Valorumille. Samaan aikaan Qui-Gon pyytää jedineuvostolta lupaa kouluttaa Anakinista jedin, mutta neuvosto kieltäytyy, koska uskoo Anakinin voivan helposti langeta Voiman pimeälle puolelle pelon ja kiintymyksen vuoksi. Naboon senaattori Sheev Palpatine suostuttelee kuningatar Amidalaa ajamaan äänestyksen, jossa Naboon kriisin ratkaisemiseksi äänestettäisiin uusi, vahvempi kansleri. Amidala myöntyy tähän, mutta aikoo myös palata Naboohon jedien kanssa. 
 
Episodissa II Kloonien hyökkäyksessä hypätään ajassa kymmenen vuotta eneteenpäin. Galaksi on ajautumassa sotaan, kun tuhannet aurinkokunnat pyrkivät entisen jediritarin, kreivi Dookun yllyttöminä eroamaan Tasavallasta. Naboon senaattori Padmé Amidalan jouduttua salamurhayrityksen uhriksi, Anakin Skywalker jää suojelemaan häntä ja jedimestariksi ylennyt Obi-Wan Kenobi lähtee selvittämään salamurhaajan mysteeriä. Lopulta Anakin, Padmé ja Obi-Wan päätyvät todistamaan Kloonisotien alkua. 


 Sithin kosto sijoittuu tapahtumiltaan kolme vuotta Kloonien hyökkäyksen jälkeen. Jediritarit ovat hajaantuneet eri puolille galaksia sodassa separatisteja vastaan. Jedimestari Obi-Wan Kenobin lähtiessä kukistamaan kenraali Grievousia, separatistien droidiarmeijan johtajaa, Anakin Skywalkerin ystävyys Galaktisen tasavallan ylikanslerin Palpatinen kanssa alkaa uhata vähitellen jediritarikunnan, Tasavallan sekä Anakinin omaa tulevaisuutta. 

 Todettakoon ettei Esiosatrilogia todellakaan yllä alkuperäisen trilogian eli Episodien IV, V ja VI tasolle – joista viides eli Imperiumin vastaisku on viiden tähden mestariteos. Käsittääkseni Episodi I tai Episodi II on monen mielestä Esiosatrilogian surkeinta tarjottavaa, mutta olen täysin toista mieltä. Olen vakaasti sillä kannalla ettei Pimeä uhka yritä olla mitään muuta kuin seikkailuntäyteinen perheleffa. Siinä tarkoituksessa se onnistuu kerrassaan kelvollisesti, mutta huumoripuoli epäonnistuu järkyttävästi. Yksinkertainen Jar Jar Binks yrittää kai naurattaa katsojia jatkuvalla kohelluksellaan, mutta hahmo saa ainakin varttuneemmat katsojat vähintään ikävystymään tai ärsyyntymään. Itseäni hahmo ikävystyttää koko elokuvan ajan, mutta sen sijaan Kauppaliiton ahneet imbesillit huvittavat minua madellessaan Sidiouksen hologrammin edessä.

Kloonien hyökkäys on edeltäjäänsä parempi elokuva. Se ei ole niin perheleffamaista katsottavaa, jossa pitkästyttävä Jar Jar Binks on armeliaan pienessä sivuosassa alkupäässä sössöttämässä. Yhdessä ilmeisesti vakavaksi tarkoitetussa kohtauksessa Jar Jar onnistui jopa saamaan minut naurahtamaan. Padmé Amidalan ja komeaksi nuorukaiseksi varttuneen Anakin Skywalkerin kielletty rakkaus ei oikeastaan herätä minussa positiivista eikä negatiivista reaktiota siitä huolimatta että paritus löytyy usein kökköjen leffaparitusten listalta. Jedinuorukainen ja senaattori ovat aika hajuton ja väritön pari niin kuin pariskunnat yleensäkin, vaikka he ovatkin aika kaunis pari. :D Anakin kömpelöjä viettely-yrityksiä ja pateettista avautumista kritisoidaan, mitä en tajua lainkaan. Poika on vasta yhdeksäntoistavuotias ja ainakin elokuva antaa ymmärtää että hän on myös aika kokematon naisten suhteen. Siispä näin ollen on erittäin realistista että hänen viettelytekniikkansa ei ole oikein hallussa, vaikka hän haluaisi palavasti voittaa ihastuksensa sydämen omakseen.

Sithin kosto on tämän trilogian huonoin elokuva, joten sille ei voi antaa enemmän kuin kaksi tähteä toisin kuin Episodeille I ja II, jotka ovat sentään kolmen tähden elokuvia. Minä en edes jaksa keskittyä sen katsomiseen vaan teen samalla jotain muuta, esimerkiksi ripustan pyykkejä kuivumaan tai tiskaan. Sithin koston harvoja hyviä puolia ovat että ainakin sen katsomalla selviää kuinka Tasavallasta tuli Imperiumi ja nähdään vihdoin Darth Sidious in action, kun tämä vihdoin likaa kätensä. Star Warseissa on paljon lahjakkaampia näyttelijöitä kuin Hayden Christensen, mutta eipä hyväkään näyttelijä pelasta roolia kun käsikirjoitus on ihan onneton. Oscar-tasoisen näyttelijättären Natalie Portmanin esittämä, vahvasta poliitikosta heikoksi vikisijäksi lyyhistynyt Padmé on tästä oikein hyvä esimerkki.

Olen silti sillä kannalta että Esiosatrilogia kannattaa katsoa jo mainitsemistani syistä, mikäli on scifin ystävä, onhan Lucas suorastaan mestari kokonaisen galaksin luomisessa erilaisine aurinkokuntineen ja rotuineen. Lisäksi enimmäkseen mitäänsanomattomien hahmojen tai ärsyttävien hahmojen merestä seasta sentään löytyy onneksi mielenkiintoisia, suorastaan onnistuneita hahmoja, joista yksi esiintyy jo alkuperäisessä Tähtien sodassa, joskin siitä on saatu paljon monipuolisempi. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti