sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Minun vinkkini kodin pitämiseksi siistinä
Salut, messieurs-dames. Koti neuvotaan siivoamaan kerran viikossa: pyyhkimään pölyt, roudaamaan matot ulos imuroituina tai tampattaviksi, imuroimaan lattiat (sohvat ja nojatuolit), moppaamaan, siivoamaan kylpyhuone eli kiillottamaan peilin, pyyhkimään kosketuspinnat, pesemään lavuaarin ja seinät, lattiakaivon vessanpöntön. Näin toimien koti on sitten pysyvinään siistinä viikonpäivät, vaikkei koti pysy siistinä eli puhtaana ja järjestyksessä noin menetellen. Päivittäin ei missään nimessä tarvitse siivota vimmatusti kuin olisi suursiivous meneillään, koska se on jo täyttä ajanhukkaa, johon uppoavan ajan voi käyttää hyvällä omallatunnolla rentoutumiseen esimerkiksi lukien kirjaa tai katsoen hyvää tv-sarjaa.

Säännöllinen siivoaminen on olevinaan joillekin henkilöille tavattoman raskasta. Kummasti voimat ehtyvät kun pitäisi ryhtyä siivoamaan ja vallataan soffa tabletin kanssa. Tai on olevinaan kauhea kiire harrastusten, sosiaalisen elämän ja työn kanssa. Kerron miksi kannattaa raivata aikaa säännölliselle siivoamiselle ja unohtaa kaikki tekosyyt, joita sisäinen laiskamato kuiskii korvaan.

+ Siisti koti on kodikkaampi.
+ Siistiin kotiin kehtaa kutsua vieraita.
+ Romantiikka kukoistaa paremmin siistissä kodissa.
+Tavarat löytyvät heti, kun niille on varattu oma paikkansa.
+ Rojuja ei tarvitse raivata pois, että pystyy ylipäätään aloittamaan siivoamisen.
+ Siisti koti on kunniaksi asukkaalleen/ asukkailleen.

Miten siivotaan ja pidetään kotipesä järjestyksessä?

* Käytä kunnollisia siivousvälineitä ja mieluiten ekologisia puhdistusaineita.
* Kaikelle on suunnilleen oma paikkansa: ei mitään vaatteita lojumassa lattialla.
* Sänky pedataan päivittäin päiväpeitteen kera.
* Pölyt pyyhitään elektroniikasta ja lampuista ainakin kolmesti viikossa, koska niihin kerääntyy pölyä kuin muurahaisia hunajaan.
* Imuroi ainakin kolme kertaa viikossa: kerran viikossa perusteellisesti ja kahdesti pintapuolisesti kaikista huoneista ja tiloista.
* Älä istu kaiket päivät tietokoneella, töllötetä Netflixiä äläkä hivele 24/7 älypuhelinta.
*Tarkasta päivittäin kaipaavatko lavuaarit ja vessanpönttö puhdistusta. Tarkista myös keittiön kaapistot ripojen kohdalta.
* Älä anna tiskivuorien kertyä tiskialtaaseen.

Hankin itselleni höyrymopin, koska sillä on kätevintä puhdistaa matot. Kaikille matoille höyrymoppipuhdistus ei kuitenkaan sovi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti