torstai 12. lokakuuta 2017

Kasariglamouria Dynastian Alexis Colbyn tyyliin

Salut, messieurs-dames. Vintagekansasta löytyy 1980-luvun dissaajia, jotka näkevät vuosikymmenen nenovärisateen ja naurettavan jumppa-asumuodin aikakautena (ihmepikkupöksyt jumppapuvun päällä). Otaksuisin heidän tietävän Dynastia-sarjan, keski-ikäisten harrastajien saattaneen katsoneenkin sitä. Tarkoitan 1980-luvulla tehtyä Dynastian alkuperäisversiota, jota esitettiin viimeksi Maikkarilla vuosituhannen vaihteessa. Dynastia muistetaan monista uskomattomista juonenkäänteistään. Käsikirjoitukseen sisältyi esimerkiksi lukuisia murhia ja kadonneita lapsia. By the way aikakauden tyypillisistä televisiosarjoista poiketen Dynastia käsitteli näkyvästi myös homoseksuaalisuutta ja siihen liittyvää homofobiaa, kun eräs keskeinen nuori mieshahmo paljastui homoseksuaaliksi. Sarjassa nähtiin myös saippuasarjoista tuttua ”henkiin heräämisiä”, sillä aika ajoin selviää, että joku kuolleeksi luultu hahmo onkin elossa kuten esimerkiksi Fallon.

Sarja kertoo öljyllä rikastuneista Carringtoneista, jotka asuvat ja työskentelevät Denverissä Coloradon osavaltiossa. Yli 200-osaisen sarjan pääosissa nähdään muun muassa John Forsythe, Linda Evans, Heather Locklear, John James ja kaunis Joan Collins. Dynastia oli aikoinaan hyvin suosittu ympäri maailmaa, ja sen menestystä yritettiin hyödyntää spin-off-sarjassa Colbyt (1985–1987). En ole katsonut Colbyja, mutta myöhemmin Dynastian jatkoksi tehtyä minisarjaa Dynastia – viimeinen luku (1991) katsoin, mutten muista siitä oikeasti enää mitään. Sarjan toinen käsikirjoittaja ja tuottaja Esther Shapiro on kertonut saaneensa idean Minä, Claudius -sarjasta, jossa häntä kiehtoivat roomalaisten perheiden väliset ristiriidat. Dynastia sai epäilemättä vaikutteita myös samantyylisestä iltamelodraamasta Dallasista, joka oli tehnyt Yhdysvalloissa katsojaennätyksiä.








Dynastian päähenkilöitä olivat rikas, kartanossa asuva Blake Garrington Chrystle-vaimoineen, Carringtonin aikuiset lapset puolisoineen ja Blaken ex-vaimo Alexis Carrington-Colby. Blaken ja Alexiksen lasten nimet olivat Adam, Steven, Fallon ja Amanda. Valkokankaalta Hollywoodin kultakaudella tunnettu tumma kaunotar Joan Collins kieroili Colby Con johtajattarena. Alexis nähdään vasta sarjan toisella kaudella. Blakea oli sarjan alussa röyhkeä ja aika epämiellyttävä tyyppi, mutta hahmoa pehmennettiin, koska Forsythe alkoi epäröidä haluaako hän esittää sellaista paskiaista. Niinpä Alexistesta tehtiin hänen sijastaan sarjan pahis. Katkeroituneen daamin palattua Denveriin pitkän poissaolon jälkeen, hän pyrki kostamaan Blakelle kokemansa vääryydet. Tulilinjalle joutui myös äijän uusi vaimo Krystle, jolle Alexis aiheutti keskenmenon.

Alexiksen ja ainakin muiden varttuneiden naishahmojen pukeutumista kuvaavat parhaiten glamour ja hienostuneisuus. Puvustuksen kuluissa ei säästelty, sillä jopa timanttikorut olivat aitoja eivätkä koskaan muovisia ja lasisia! 1980-luvun muodin mukaisesti Dynastian naisten kampaukset ovat muhkeita kiharapilviä ja olkatoppauksia käytetään yläosissa. Sinänsä Alexiksen tyyli on muutoin pitkälti klassista glamouria etenkin hahmon elegantin bisnespukeutumisen osalta – kertaustyylit tulivat ensimmäistä kertaa muotiin 1980-luvulla; eräs Alexiksen yllä ollut ihana kokovalkoinen jakkupuku voisi hyvin olla 1940-luvulta.

Alexis ja hänen toyboynsa Dex




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti