keskiviikko 9. elokuuta 2017

Style Inspiration by Kim Wilde


1980-luvun musiikkibisneksen tähtösistä löytyy tavalla tai toisella inspiroivia naistähtiä. Poppari Kim Wilde on heistä kaikkein inspiroivimpia tapauksia. Rock’n Roll laulaja Marty Wilden (alunperin Reginald Smith) ja The Vernon Girls -tanssiryhmän Joyce Bakerin esikoinen Kim Smith syntyi 1960 Länsi-Lontoossa. Wilde vakiintui myös tyttären taiteilijanimen sukunimeksi.

Lapsena Kim ei ollut mikään ihastuttava pikkuprinsessa, vaan enemmänkin ruma ankanpoikanen. ”When I was 15, I was naive, looked like a grey mouse and felt second choice”, laulajatar on todennut. Meitä kaikkia entisiä ja nykyisiä rumia ankanpoikasia inspiroi miten harmaalta hiirulaiselta näyttänyt tyttö muuttui naisena suuresti edukseen ulkoisesti. Hänestä ei sentään tullut suurenmoista kaunotarta, mutta ehdottomasti hyvännäköinen nainen! Kim vastasi kuitenkin pitkälti 1980-luvun naisihannetta. Nuorena hänellä oli laadukkaat androgyynit piirteet ja hyvä kroppa, tarpeeksi hoikka mutta myös muodokas – uskoakseni ilman plastiikkakirurgin veistä. Uransa alkuaikoina popparin tyyli oli lähes poikamainen. 1980-luvun loppupuolella hänen tyylinsä muuttui vähän naisellisemmaksi ja silloin hän olikin kaikkein kukkeimmillaan.

Ainahan naiset ovat lyöneet itsensä läpi seksikkyydellä kuten Marilyn Monroe, Brigit Bardot ja Kimin aikalaiset Samantha Fox ja Sabrina Salerno, joista viimeisimmän eräällä musiikkivideolla vilahtaa useasti rinnannipukka bandeau-mallisen bikiniyläosan alta, joka on liian pieni verhoamaan hänen muodokasta rintavarustustaan. Niin sanottu tyrkkyys herättää paheksuntaan joissakin henkilöissä, tosin ei minussa. Nuo kaikki neljä naista ovat omalla tavallaan minua inspiroivia kuuluisuuksia – heikko mielenterveysongelmainen Marilyn Monroe kylläkin vähiten. Tyrkkyyden paheksujien kanta on että laulajan pitäisi tehdä läpimurtonsa hyvällä laulutaidollaan. Seksikkyys on aina ässä hihassa kun pitää rakentaa menestysuraa esittävän taiteen piirissä, löytyyhän seksikkäältä ihmiseltä kiistatta lavakarismaa, joten laulajan ei ole välttämätöntä olla tosi taitava. Silti laulajana menestystä kaipaava ihminen ei voi olla huono laulaja, jonka taidottomuutta pitää paikkailla autotunella. Kim on mitä karismaattisin ja puoleensavetävin esiintyjä, mutta hän ansaitsee myös tyrkkyyden paheksujien arvostuksen, sillä hän on myynyt on myynyt maailmanlaajuisesti kymmenen miljoonaa albumia ja kaksikymmentä miljoona singleä myös laulutaidollaan!Katsaus Kim Wilden uraan 1980-luvulla:

Vuonna 1980 Wilde suoritti tutkinnon St Albans College of Art & Design -koulussa. Samana vuonna hän teki sopimuksen Mickie Mostin levy-yhtiön RAK Recordsin kanssa. Vuonna 1981 julkaistu debyyttisingle Kids of America soi tiensä menestykseen kautta Euroopan. Kim Wilde -nimiseltä debyyttialbumilta nousivat hiteiksi lisäksi Chequered Love sekä Water on Glass. Toinen levy, Select myi myös hyvin. Vuonna 1983 julkaistu single ”Love Blonde” ja kolmas albumi Catch as Catch Can menestyivät edeltäjiään heikommin, joten Wilde jätti RAK-yhtiön ja siirtyi MCA Recordsin leipiin kesällä 1984.

Ensimmäisellä MCA-yhtiön tuottamalla albumilla Teases & Dares oli kaksi kohtalaisesti menestynyttä hittiä, ”The Second Time” sekä rockabilly-tyylinen ”Rage to Love”, joka kohosi Britannian Top 20 -listalle 1985. Teases & Dares oli Wilden neljäs albumi ja ensimmäinen, jolle hän itse teki sävellyksiä. Siihen asti kaikki sävellykset olivat isän ja veljen käsialaa.
Vuonna 1986 ilmestyneelle viidennelle albumilleen Another Step Kim Wilde sävelsi kokonaan tai osittain kaikki kappaleet. Albumin”Schoolgirl” ei menestynyt Euroopassa eikä Australiassa. Vuotta myöhemmin laulajattaren tulkinta The Supremes-klassikosta ”You Keep Me Hangin’ On” sen sijaan oli hänen ensimmäinen ykköshittinsä Yhdysvalloissa. Single menestyi niin ikään Australiassa sekä Kanadassa ja nousi Britanniassa listakakkoseksi.

Seuraavia hittejä olivat ”Another Step (Closer to You)” (levytetty Juniorin kanssa) ja ”Rockin’ Around the Christmas Tree” (hyväntekeväisyyssingle, (levytetty koomikko Mel Smithin kanssa). Vuonna 1988 julkaistiin suurin menestysalbumi, Close. Se pysyi lähes kahdeksan kuukautta Britannian albumilistalla. Siltä irtosi kolme Top 10 -hittiä: ”You Came”, ”Never Trust a Stranger” ja ”Four Letter Word”.

Kimillä on niin paljon hyviä biisejä, etten oikeastaan osaa nimetä yhtä tai kahta suosikkia. Joka tapauksessa biisien parhaimmisto on tehty ennen vuotta 1985. Niiden taiteellisuus ja synkkyys vetoavat minuun. Synkistellessäni melankolisena kuuntelen esimerkiksi Turn It Onia tai View from a Bridgea tai Take Me Tonightia.


 

I shake and I shiver when you reach for me
and the pearls on the bottom of the deep blue sea
The way you deliver you could make me free
as I get lost is the riddle of your mystery
Who will you find to love you
Nobody quite like me
It`s not the way you walk
must be the way you talk


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti