keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Neljä herkkua terveellisempinä versioina

Moi. Terveellisille herkutteluvaihtoehdoille on aina paljon kysyntää, halusit pitää herkutellessakin kiinni terveellisisyydestä tai minimoida kesäkilot. Kesäkuussa kirjoittelin täällä kuinka sokerin voi korvata terveellisillä ja liki kalorittomilla vaihtoehdoilla Terveelliset makeuttajat-postauksessani. Paneudumme nyt mitä takuulla terveellisiä herkkuja sinä voit loihtia stevialla ja karppisokerilla, ja kerron myös mitä vaihtoehtoja löytyy tavalliselle sokerisuklaalle. Missään nimessä terveellinen ruokavalio ei tarkoita, ettet voisi herkutella vaikka päivittäin; valintojen pitää vaan olla terveellisempiä ja vähäkalorisempia versioita, niin linjat pysyvät kohdallaan. :)



Jäätee:

* mustaa teetä pussiteenä (esimerkiksi Tiikerin päiväunta tai Earl Greytä) tai irtoteetä
* 2 desilitraa kuumaa vettä
* desilitra steviajauhetta
* (hunajaa)
* 5 desilitraa kylmää vettä
* jääkuutioita

Hauduta teetä viitisen minuuttia 2 desilitrassa kuumaa vettä. Sekoita haudutettuun teehen desilitra steviaa ja kaada tee kivan näköiseen vesikannuun. Lisää kannuun vielä 5 desilitraa kylmää vettä ja nosta virvoitusjuoma tunniksi jääkaappiin viilenemään.



Sokerisen suklaan sijasta voit mutustella raakasuklaata tai Brunbergin stevialla makeutettua suklaata. Itse en ole kertaakaan valmistanut raakasuklaata, vaan olen ostanut ruokakaupasta (S-market) valmisversiota. Raakasuklaa-ainesten hankkiminen ei ole halpaa lystiä. Kaikkien tarvikkeiden ostaminen eli konvehtimuottien, raakakaakaonibsien, raakakaakaojauhon, kookosöljyn, kaakaovoin ja lisukkeiden vasta tuleekin maksamaan. Raakasuklaapakkauksetkin maksavat yli kaksikymppiä täysin varusteltuna.

Anyway raakasuklaan perusohje:

* 1 desilitra kaakaovoita
* 1 desilitra kookosöljyä
* 1 desilitra raakakaakaojauhetta
Tai:
* 75 grammaa raakakaakaomassaa
* 50 grammaa raakakaakaovoita
Sekä:
* hunajaa maun mukaan
* ripaus suolaa, siis jotain ruusuruolaa tai jodioimatonta merisuolaa

Lisäksi jotain näistä:
* rouhittuja suolapähkinöitä (sekä hieman chilijauhetta)
* rouhittuja (suola)pähkinöitä tai manteleita sekä rusinoita
* kaakaonibsejä
* rouhittuja kahvipapuja
* gojimarjoja tai muita kuivattuja marjoja tai hedelmiä
* rouhittuja/jauhettuja pähkinöitä/manteleita
* raastettua appelsiinin kuorta
* minttu- ynnä muu aromi

Mittaa kaakaovoi ja kookosöljy kulhoon tai kattilaan. Lämmitä kuumassa vesihauteessa tai liedellä miedolla lämmöllä, kunnes seos on nestemäistä. Laita astia kylmään vesihauteeseen ja anna seoksen jäähtyä noin 15 minuuttia tai kunnes se on muuttunut hieman paksummaksi. Lisää hunaja. Yhdistä jauheet ja suola keskenään ja lisää voiseokseen. Kaada seos konvehtimuotteihin Anna jähmettyä pieni hetki jääkaapissa ja ripottele sitten pinnalle kaakaonibsejä. Nosta takaisin jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 

Karita Tykän Rakkaudella Karita -blogissa on ohjeita eksoottisempaan raakasuklaaseen, jopa valkosuklaaseen valkosuklaan ystäville.



Vegaaninen mansikkasmoothie:

* banaani
* 1, 5 desilitraa kotimaisia pakastemansikoita
* 1, 5 desilitraa pakastemangokuutioita
* ½ desilitraa kylmää vettä
* desilitra Santa Marian kermaista kookosmaitoa tai luomukookosmaitoa
* ruokalusikallinen raakakaakaonibsejä
* blenderi/ sauvasekoitin
* (sitruunamelissaa koristeeksi)

Mansikkasmoothie viilentää paremmin kuin jäätelö ja hakkaa Frooshin tylsät valmissmoothiet ihan 6-0, vaikka ne ovatkin paras ruokauppojen tarjoamista vaihtoehdoista. Enää sinun ei tarvitse mennä Mäkkäriin pirtelölle, sillä voit tehdä ihan yhtä hyvää terveellisyyspläystä ite. ;) Ota mansikat sulamaan 45 minuuttia ennen smoothien tekemistä ja mangokuutiot 30 minuuttia ennen. Pilko banaani ohuiksi viipaleiksi ja aloita sen blendaamisella vesitilkkaan ja blendaa sitten muut ainekset.



 Sokeriton vadelmapiirakka:

Vadelmapiirakassa on sama murotaikinapohja kuin Raikkaassa mustikkapiirakassa kermaviilitäytteellä, mutta sokerin tilalla on karppisokeria ja kermaviilitäyte on jätetty pois. Minusta kermaviilitäyte ja mustikat kuuluvat yhteen, vadelmat ja kermaviilitäyte eivät niinkään makumieltymysteni mukaan.Vadelmia käytin 2 desilitraa. Siitä reseptistä näkee paistolämmön- ja ajan.

Semperin gluteenittomien jauhojen sijasta käytin luontaisesti gluteenittomia tattarijauhoja, sillä vaikkapa Semperin jauhoissa on ”vain” sallittu määrä gluteenia ja ihan kunnioitettava määrä e-koodeja. Happamat vadelmat vähän kaipaavat kermavaahtoa tai stevialla makeutettua Santa Marian kermaista kookosmaitoa piirakkapalalle kuten tässä kuvassa.

4 kommenttia:

  1. Itse tehty jäätee on kyllä ihan parasta! Jätän tosi usein sen ihan kokonaan makeuttamatta, koska usein varsinkin maustetut teet tuppaavat olemaan itsessään jo aika makeita. Oman blogin puolella tulee juttua asiasta ensi viikolla :)

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti on, Maru.:) Pitääkin katsastaa sinun postauksesi sitten.

    VastaaPoista
  3. Kiitti vinkeistä!:)Otin heti talteen tämän smoothie reseptin,jota aijon testata(tosin korvaan mansikan jollain muulla,koska oon sille allerginen)!Ja ai että raakasuklaa...kojimarja(vai miten se kirjoitetaankaan) raakasuklaapatukka on ihan super hyvää...

    VastaaPoista
  4. Olepa hyvä, Kata. =) Harmi että olet mansikalle allerginen, koska tuo marja on absoluuttista parhautta smoothieissa. Kotimainen vadelma ehkä sitten mansikan tilalle.

    VastaaPoista