perjantai 16. tammikuuta 2015

Peruukeista ja hiustenpidennyksistä

 
Hiuspidennyksiä ja peruukkeja käyttäville tytöille ropisee herkästi feikkiysmoitteita, vaikka lähes kaikista naisihmisistä on löydettävissä jotain muokattua tai keinotekoista – tarkemmin paneutuen. Hiuspidennykset ovat ymmärrettävä valinta lyhyen tai puolipitkän hiusmallin kasvatusvaiheessa tai jos suortuvat ovat kärsineet pahoin käsittelyn tai sivuvaikutuksia tulvivan lääkityksen takia. Lyhyt hiusmalli ei tule kysymykseenkään kaikille naisille.


Omat suortuvani eivät kaipaa hiuspidennyksiä, vaikka hakeutuisin alakerran parturikampaamoon latvojen tasaukseen. Näissä kolmessa kuvassa hiukseni ovat vyötäröpituuden tienoilla, vähän sen ylikin. Suosin vyötäröpituutta ja minulla on tapana pitäytyä niissä lukemissa käymällä joka toinen kuukausi kampaajalla, mutta hiukseni ovat päässeet yli puolen vuoden parturointilakon aikana kasvamaan lanteille asti. 60-luvun nutturakampaukset ja rokokootornit voisivat edellyttää jopa minulta hiuslisäkkeiden käyttöä, jollen valitsisi tupeeraamista tupeeraamista tupeeraamista ja vielä ”hieman lisää” tupeeraamista.


Olen värjännyt seitsemäntoistavuotiaasta lähtien hiuksiani eebenmustaksi eikä väri kyllästytä edelleenkään. Mutta miksei eebenmustuuden seurana voisi lilaa tai punaista raidoitusta, kunhan raidat saisi koska tahansa pois päästä joutumatta vetämään niitä umpeen hiusvärillä.


En taida olla ikinä kokeillut peruukkia, jos voin luottaa muistiini sataprosenttisesti. ”Mitä siä peruukilla, kun siulla on hyvät ja vahvat hiukset ilmankin?” Olisi kutkuttavaa vetää peilin edessä päähänsä joitain toisistaan eroavia peruukkeja, vaikka kutrini ovat hyväkuntoiset, pitkät ja osaan tehdä kampauksia. Uteliaisuus erilaisten hiuslookkien sopivuudesta tyydyttyisi peruukkeja kokeilemalla, kampaus olisi valmis ilman vähäisintä rehkintää, omat hiukseni eivät olisi vaarassa kärsiä käsittelystä, eivätkä saksitut hiussentit jäisi harmittamaan jälkeenpäin. Oman leijonanaharjan voisi koska tahansa kaivaa esiin peruukin ja peruukkisukan kätköistä. Peruukki voisi olla ratkaisu huonoon hiuspäivään siinä missä hieno hattu. :D Olen surffaillut Ebayn, Gothic Lolita Wigsin ja Fan + Friendin peruukkivalikoimissa etsimässä peruukkia 80-luku kuvausten autenttiseen toteuttamiseen ja muuten vaan. Etsimäni taisi Ebaystä paremman ja laadukkaamman näköisenä kuin pilailupuodeista sekä halvemmalla. Ebaystä tilanneet ovat kehuneet sen peruukkien olevan päässä laadukkaamman ja edustavamman näköisiä kuin Punanaamion anti, jota on ostettavissa sieltä puolet halvemmalla.

Peruukintekotaito oli varsin pitkälle kehittynyttä jo muinaisessa Egyptissä, uskokaa tai älkää. Kaikilla ylhäisillä henkilöillä oli peruukki, jonka koko oli suoraan verrannollinen tämän statukseen. Peruukkia käyttivät myös kansanihmiset ja jopa orjat, sillä omat hiukset ajeltiin pois kuuman ilmaston ja ulkonäköihanteiden takia. Peruukkeja valmistettiin punotuista villalangoista, eläinten villasta, silkkilangoista, narusta ja kasvien kuiduista. Ne suojasivat myös auringolta, jolloin niitä saatettiin käyttää useita päällekkäin, jotta saatiin ilmakerroksia peruukkien väliin. Tieteen kuvalehden sivuilla oli artikkeli Tall-al-Amarnan hautalöydöksestä, naisesta jolla oli kokonaiset seitsemänkymmentä hiuspidennystä.

Myös muissa varhaisissa kulttuureissa Assyriassa, Babyloniassa, Mesopotamiassa ja Kreikassa näkyi peruukkeja. Rooman keisarikunnan aikana vaaleita hiuksia arvostettiin erityisesti. Vaaleat hiukset kerittiin germaanisilta sotavangeilta mutta germaanien oli hankittava omat peruukkitarpeensa vainajien päästä. Kristitty kirkko alkoi varhain taistella peruukin käyttöä vastaan. Peruukkipäiset eivät voineet saada papin siunausta koska sen ei uskottu kantavan peruukkien läpi. Tuomiorovasti Drogon de Hautvilliers, Reimsin yliopiston siviilioikeuden professori messusi: ”Mitä muuta nämä kampaukset ovat kuin houkutuksia, joiden tarkoituksena on vetää Piru taistelemaan sydämen syvyyksissä Jumalaa vastaan. Kaikki nuo hökötykset, joita naiset panevat päähänsä eivät ole kuin Pirun heidän ansiostaan saamien lukemattomien voittojen kruunuja.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti