maanantai 19. tammikuuta 2015

Baldakiinien antologiaa


Baldakiini on valtaistuimen, alttarin, saarnastuolin tai vuoteen suojakatos. Se voi olla kankaasta valmistettu kevyt suojaverho tai pysyvä rakennuksen osa. Baldakiini on alun perin tarkoittanut nelikulmaista silkkiverhoa, jota on kannateltu kulmista tangoilla. Nimitys juontuu italiankielisestä sanasta baldacchino, joka merkitsee Baldacchissa eli Bagdadissa kudottua kultabrokadikangasta. Ennen baldakiinilla oli koristeellisen viimeisen silauksen antamiseksi myös hyödyllinen käyttötarkoituksensa. Paksusta kankaasta valmistetun vuodekatoksen verhot vedettiin yöksi kauttaaltaan vuoteen ympärille pitämään nukkuja/ nukkujat lämpimänä puulämmityksen aikaan. 












 Grand dauphinin eli ranskan kruununperillisen makuuhuone







 Kuningatar Anna Itävaltaisen (Aurinkokuninkaan äiti) makuuhuone

Versaillesin palatsin makuuhuone

 myös Versaillesin palatsista


Tanskan kuninkaan makuuhuone

Aurinkokuninkaaksi kutsutun Ludvig XIV:n makuuhuone Versaillesin palatsissa

Kuninkaallisten makuuhuoneissa palatseissa ei suinkaan menneinä vuosisatoina vain nukuttu. Aamuin ja illoin juhlavan ylös nousun sekä nukkumaanmenon aikoina huoneissa oli ahdistava tungos. Kuninkaalliset ottivat makuuhuoneissaan vastaan vieraita ja hoviväkeä, viimeksi mainittujen auttaessa pukeutumisessa ja riisuutumisessa. Kun mukana oli vielä runsaasti palvelijoitakin, väkeä saattoi makuuhuoneessa olla enimmillään julkisten seremonioiden aikana jopa 60 tai enemmän! Vaikuttaako yhtään säälittävän koomiselta. Katsokaa lopuksi kohtaus Kirsten Dunstin tähdittämän Marie Antoinne-elokuvan aamuseremoniakohtauksesta. :'D













2 kommenttia:

  1. Ludvig XIV:n makuuhuoneessa kelpaisi loikoilla! :D

    VastaaPoista
  2. Missä tahansa noista makuuhuoneista kelpaisi loikoilla polleana. Ekan kuvan suklaanruskea baldakiini saisi tosin vaihtaa väriään. ;)

    VastaaPoista