keskiviikko 2. elokuuta 2017

Inkivääri - kipulääkkeistä tehokkain




Inkiväärikasvien heimoon kuuluva inkivääri eli Zingiber officinale on alunperin kotoisin Indokiinasta ja nykyään sitä viljellään trooppisilla alueilla. Tänä päivänä paras inkivääri tulee Intiasta, Jamaikalta ja Australiasta. Inkivääristä käytetään sen juurakko-osa. Omalaatuisen arominsa ja kirpeän makunsa vuoksi sitä käytetään esimerkiksi leivonnaisten, inkiväärioluen (ginger ale) ja Aasian keittiön aterioiden, kuten curryn, valmistuksessa. Inkiväärin terveysvaikutukset kansanlääkinnässä on tiedetty jo satoja vuosia, ja sitä on perinteisesti käytetty muun muassa vatsavaivojen hoitamiseen. Paneudummekin inkiväärin käyttöön lääkinnällisesti. Inkiväärin käyttöön maustamisessa voitte hakea ideoita ruoanlaittoblogeista.



Inkivääriteen valmistus:

Tuoreesta inkiväärin juuresta leikataan suunnilleen muutaman sentin mittainen ja peukalon paksuinen pala, joka kuoritaan sillä inkiväärin kuori ei ole syömiskelpoista. Palanen viipaloidaan 20 sentin kolikon paksuisiksi viipaleiksi. (Yleensä yhdestä inkivääripötköstä saa korkeintaan kymmenen viipaletta.)

Kattilaan kaadetaan noin puoli litraa vettä ja inkivääriviipaleet heitetään sekaan. Veden alettua kiehua levy käännetään miedommalle lämmölle ja rohtoseoksen annetaan kiehua hiljalleen raollaan olevan kannen alla korkeintaan puoli tuntia – itse keitän korkeintaan 20 minuuttia.

Juon teeni hunajalla makeutettuna, mutta stevia tai kookossokerikin käy siihen tarkoitukseen. Välillä teestä saattaa tulla tulista ja tavallista karvaampaa, mutten ala laimennella. Uskon että tee on sitä tehokkaampaa, mitä tulisemmalta se maistuu. :)



 Inkivääri omassa käytössäni:

Migreeni alkoi minulla kolmisen vuotta sitten, ehkä osittain sukurasitteesta johtuen. Silmäni ovat valonarat ja minulle tulee huono olo aurinkoisina päivinä ilman hattua tai päivänvarjoa – auringossa oleilu laukaisee helposti kohtaukset. Se siitä ”ihanasta valosta”, josta lauletaan duurissa. Migreenikohtaukset ovat ihan tarpeeksi hirveitä, vaikken oksentele ja tarvitse sairaalahoitoa. Pahimmillaan minulla on ollut ainakin viikon migreeniputki. Lääkitsin migreeniäni ibuprofeeiinilla silloin kuin koski kovasti päähän. Terveyskeskuksen kääkäri kirjoitti Panadol-reseptin, mutten ikinä hakenut ensimmäistäkään pakettia, koska kyseinen lääkeaine ei auta minulla päänsärkyyn. Arviolta puolitoista vuotta sitten luin netistä inkiväärin auttavan migreeniin ja sopivan jatkuvaan käyttöön toisin kuin ibuprofeeini. Inkiväärillä nimittäin on tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka sattuvat lievittämään ainakin minulla päänsärkyjä, kunhan juon teeni lähes päivittäin.Parasta minun kannaltani on juoda teetä aamulla sekä illalla. Siunattu helpotus perustuu siihen että inkivääritee auttaa rentouttamaan pään verisuonia, jolloin aivojen turvotus vähenee ja luonnolliset opiaatit aktivoituvat aivoissa.

Akkojen vaivat ovat minulla aina enemmissä tai vähemmissä määrin kivuliaat ja saatan olla niin masentunut, ettei ole välttämättä henkisiä voimanvaroja pienelle kävelylenkille lähtemiseen. Kaksi ensimmäistä päivää on viiltäviä kramppeja, jolloin kumartelukin voi olla inhottavaa. Tämän ”ajan” yhteydessä koskee kaikkialle ja mikä pahinta: minulla on silloin aina migreeni! Käytännössä olen sairas akkojen vaivoissa. Silti arvauskeskuksesta ei suostuttu kirjoittamaan sairaslomaa sillä perusteella että kaikilla naisilla on akkojen vaivat. ”Otat buranaa, menet töihin ja teen sen verran mitä pystyt”, tympeä arvauskeskuksen tanttana tiuskaisi minulle, vaikka minä olisin tarvinnut sairaana sairaslomaa. Inkivääritee lievittää ihan tehokkaasti myös viiltäviä vatsakipuja sun muuta fyysistä epämukavuutta, jotka johtuvat tästä vitsauksessa. Ibuprofeiinista ei olisi minulle apua muuhun kuin päänsärkyyn ja vatsakramppeihin.

Inkiväärin käyttö muissa vaivoissa sisäisesti:


* ruoansulatuksen ongelmien ehkäisyssä

* pahoinvoinnin ehkäisyssä

* vatsavaivoissa

* sydäntautien ehkäisyssä

* flunssarohtona tai flussan ennaltaehkäisyssä

* verenkierron edistämisessä raajoissa

* uuden kudoksen tukemisen kehittymisessä haavoissa ja pakkasenpuremissa

* kroonisen väsymyksen hoitamisessa

* helpottamassa nivelsairauksien tuottamia kipuja ja vammoista aiheutunutta tulehdusta


Onko inkivääri teille tuttu lääkinnällisessä käytössä? Jollei ole eikä teillä ole inkivääriallergiaa, suosittelen lämpimästi mutta painokkaasti kokeilemaan, vaikkei teen kitkerä maku oikein houkuttaisi. Saatatte saada siitä helpotusta ainakin johonkin vaivaan, ehkä kiputiloihin kuten minä, jolloin ette tarvitse enää synteettisiä sivuvaikutuksilla pilattuja kipulääkkeitä. :)

2 kommenttia:

  1. Inkivääri on ihan tosi mainiota! Mulla on kotona aina purkillinen kaupan tuoreinkivääristä kuivattuja inkivääripaloja ja hyväksi on todettu myös ihan Twiningsin Lemon & Ginger -pussihauduke (vahvemmin inkivääristä kuin Clipperin vastaava ja helppo ottaa mukaan esim töihin). Itsellä tulee käytettyä inkivääriä flunssan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä joskus vatsavaivoihin.

    VastaaPoista
  2. Juon aika harvoin teetä, silloinkin perus Earl Greytä, mutta miksipä en voisi ostaa kokeeksi Lemon & Gingeriä. Toivottavasti mahdollsimman moni käyttäisi tuonkin verran inkivääriä kuin sinä. ;)

    VastaaPoista